“ Het is volbracht” (Wim Slabbekoorn)
Vandaag staat het zesde kruiswoord van Jezus centraal: `Het is volbracht`. Een indrukwekkend moment in de geschiedenis, want als je de impact van deze woorden tot je door laat dringen dan word je stil, maar ook dankbaar. `Het is volbracht`, de dood heeft niet meer het laatste woord, de dood is overwonnen, wij zijn door Jezus gered.
Dit kruiswoord is door Wim Slabbekoorn vormgegeven in de kunstvorm `metaalbewerking`. Wim zegt hierover:
Het staal is koud, onvermurwbaar en keihard. Keurig staan daarin onze zonden opgeschreven, uitgelaserd, niet mis te verstaan. Niet te verwijderen. Nou ja, een enkele letter is niet juist aangesloten bij de rest van het woord. Maar het staat er, strak en regelmatig: schuldig.
Maar met de kruisdood van Jezus komt daar een eind aan.
De eeuwige rekening, de ontzettend zware schuldenlast, is vereffend. Met één onvoorstelbare daad is de zwartste bladzijde uit ons leven voorgoed gewist. De satan die ons aanklaagt met alle zonden, zo nauwkeurig bijgehouden in zijn ‘zwartboek’, heeft geen recht van spreken. Jezus scheurt de rekening doormidden! En Hij heeft het laatste woord: HET IS VOLBRACHT!
Zoals het voorhangsel van boven naar beneden scheurde, zo is ook de rekening verscheurd, door vuur! Waardeloos geworden als aanklacht tegen ons, enkel nog dienend als symbool van wat ons te wachten stond. Door geloof in Jezus Christus’ offer mogen wij leven!
Het staal is geroest om daarmee de vergankelijkheid van materialen, van werk, van inspanning te laten zien.
Een geweldig moment in de geschiedenis van de wereld: `Het is volbracht.` Is dit het laatste kruiswoord, is nu alles gezegd? Nee, er volgt nog een woord, een woord van overgave. Daarvoor a.s. vrijdag aandacht in de Goede Vrijdag dienst.
Ook nu zijn de jongeren van de catechistatiegroep bezig geweest met dit onderwerp. Ze zijn op bezoek geweest bij Wim en hebben samen een eigen werk gemaakt.
In onze drukke en hectische wereld is het, zelfs in de 40-dagen-tijd, vaak moeilijk om de stilte te zoeken, je te bezinnen op wat het betekent dat Jezus stierf voor ons. Daarom zijn vesper diensten in deze tijd zo gewild en goed bezocht. In onze kerk willen we aanstaande woensdag, 1 april, zo`n vesper houden. Een vesper, een avonddienst, als afsluiting van het 40-dagen-tijd traject Kruiswoorden in Beeld. Een vesper, met tijd en ruimte voor stilte, zingen, meditatie en bidden. De kerk is open `s avonds om half zeven, om zeven uur begint de vesper, die iets minder dan een uur zal duren.
Jullie zijn natuurlijk allemaal uitgenodigd en we hopen dat jullie gebruik zullen maken van deze mogelijkheid om samen ons te bezinnen op het lijden en sterven van onze Heer. Jullie ontvangen nu allemaal een uitnodiging, maar dit kaartje is vooral ook bedoeld om het door te geven aan buren, collega`s, vrienden of bekenden, om hen ook daarmee uit te nodigen voor a.s. woensdag.
Op Goede Vrijdag zal het laatste kunstwerk aan de orde komen, met het laatste kruiswoord van Jezus: `Vader, in Uw handen beveel ik mijn geest`.